CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 4, 2010

.tAk.Mao.GaDOh.DaH. PeAcE!.

Weekend. Ok x? Baru 3hari keje da pon cuti. Kui3. Best gk klau tiap2 minggu cmni kn?
Ehm. Kejap sgt masa berlalu. Dh nk dkat seminggu lepas blk dr seminar. Tapi bahang nye masih terasa.
Bukan ape, mane2 seminar or prog yg aku pnah g, ni btol2 1st time aku attend prog yg almost ALL peserta dia saaaaaaaaaangat spoting moting abes. B'kawan x memilih sape. X caye, tanye Dayah, Dayah(1), dan Ishat. Even dgn kwn klas sndri yg dh 3 sem sekelas pon, x rapat cm dak2 yg baru seminggu kami knal. Huu..
Tp xleh nk compre jgk, coz masg2 berbeza kn.. Hu~

Siyes. Aku rindu sama kamoo smua! Sob3. Oh. Dah 2kali aku mmpi psl Lee. Sbb terkilan hr tu trun bas x smpat say  bye2 kt dia. Kui3. Xpe lah, lain kali leh jumpa lg kn. Skrg dia dok sebok ngn mjlis pertunangan sepupu dia. Huu~

Oh. Entry hr ni actually bkn nk story psl kawan2 baru aku. Hari tu kn dh story, he3.. Tapi story psl kwn2 baru blom abes. Terlalu byk giler story yg fun2 psl diorg. Tp xpe. Weekend kn ade 2hari, xsempat story hr ni aku story esok k! Hik3.

Hr ni aku ni story bertemakan "DAMAI". Wah. Sjak bile lak entry aku ade tema? Pape je lah. Tp psl damai je lah. Kui3. Dan maka bermulalah kisahnye......(aku sbnrnye xtau nk amek starting point yg mane neh).

Ringkas nye, aku ngn sorg sahabat ni dlu sgt2 kambeng kamceng. Mane2 pegi (kecuali ostel, toilet, masjid, umah dia dan umah aku serta beberapa tmpat2 lain yg x tersenarai) ade je muke ktorg. Lebih2 lg kt libry. Ye. LIBRARY (bg yg x paham bace shotfom). Btol la, muke aku ni muke libry suatu ketika dahulu! Ha3. Kekawan ade yg dok gosip2 kn ktorg. X lupa Mc Ja our beloved MAF620 lcturer yg penah duk promo2 dia kt aku. Ngeee~. Tp dia mmg baik pon. Tapi entah mcm mana, apa angin yg meniup. (Wah, cm cantek ayat saye), tetiba dia xmo bercakap ngn aku lg. Dh x call atau sms, dh x join aku study same2 ms musim exam tu. Isk. Tp dsebabkan tyme tu bizi ngn exam, aku x la amek peduli sgt perubahan yg blaku tuh. Smpai la abes paper last exam ms 1st sem dgree aku kt Jengka, aku anta sms kt dia. Just tnye dia blk Kuantan bile, then dia ckp dia blk lmbat sket. N then aku wt soalan berani mati berbunyik lbh kurg cmni: "Ko apesal xnk cakap ngn aku ek smnjak dua menjak ni??". Teeeett! Dia x reply. Ah. Lantak ko lah mat! Benci bnor dia kt aku kot?


Cuti sem, lgsung xdengar kabo berita dr dia. Sms yg aku anto b4 cuti hr tu dia x reply.


Masok sem baru (sem 5, January 2010). Aku tak ingat dh bile tarikh nye. Tp awal2 sem la, dia anto 1 sms kt aku.Oh ye. Aku dh delete no.dia, maka ms msej tu msok inbox aku, aku x cam sgt. Tp aku tw 2 dia. Katanya aku ade wt dia kecik ati. Hmm..puas la aku dok pikiaq tang mana hk aku dok buat depa kecik ati? (Hamek ko! rindu Kedah ni!). Last2 aku ckp lbh kurg cmni (aku reply msej dia 2): "Kalau ko rse aku x pndai jage ati kawan, xpe lah, xyah kawan ngn aku. Ko kn ade ramai kawan". Nah. Hamek ko! Lpas tu dia x reply. Gile, aku sje nk test je, btol2 lak dia xmo kawan ngn aku?? Aiseyh!


Lama gk la ktorg "perang dingin". Sejak ujung sem 4, smpai ujung sem 6. Setahun. Tp ms sem 6 tu dh nmpak cm nk baik2. Awl2 sem ms ktorg ade visits ke SSM KL, dia ade pesan kt roomate mrangkap housemate aku, merangkap classmate dia yg bernama Sue suh kem salam kt aku. Ceh. X gentle! Aku reply la blk suh Sue kem salam blk kt dia. Wah. Tapi x semudah tu utk baik2 smla, coz masing2 keras kpla n ego. Ok. Aku mengaku. And part paling mahal, bila dh ujung2 sem 6, ms study week, dh mula jinak2 ngn sms blk, tp bile depan2 msing2 mcm hampeh! Ha3. Malu kunun! Mmmg pon!

Kwn2 yg supportive giler like Sue, Tiqah, Nazli, Syakirah,..cuba mcm2 cara la utk kasi ktorg baik smla. Tapi hampa. Smpai hr last kt Jengka pon, still aku dan dia "bisu". Kah3.

Cuti sem 6 bermula. Disebabkan KAKS (terima kasih kpd KAKS), maka aku terpaksa msej dia sbb nk gtau psl nama2 yg berjaya utk join prog tu. Ok. Rancak ber sms smla. Sehinggalah tiba harinye. Ceh. Dia msej aku pagi tu. Smpai ke tghari pon. Dh smpai ke lokasi prog pn dia msej aku lg. Tapi bile jmpa dpn2.....HAMPEH. Kah3. Ape penyakit la ktorg ni ek?? Isk.

Tapi bila dh msok dlm dewan seminar, maka bermula lah episod nye.

Kronologi peristiwa di KAKS. (he3.. sastera sket!)
21-11-10:

  •  Msok dwan seminar jam 2.30ptg. Aku, Dayah dan Ishat di meja dpn, ujung belah kanan dewan.
  • Dia dan Rizal berada kt blkg kami
.pic hr kedua, just nk tnjuk kt blkg kami ade mereka, kih3.
  • Dapat keje individu: melukis gmbar sndri guna tgn kiri kt atas ketas a4. Pastu anto kt penceramah. Pastu penceramah tu cmpur2kn pic tu, agihkn smla. Mcm nk tanda ketas kuiz la, xleh amek pic sndri. Maka, pic aku (yg lawo gile aku lukis tuh, kah3) dpt kt si dia neh. Jeng3.
.Jeng3. Itu gmbar saye. Di sebalik gmbar saye itu adalah dia.
  • Dialog pertama yg ktorg "bercakap" setelah setahun bisu : "Ni gmbar ko kn?"dia. "Eh. Bukan!"aku. "Eh. Ha'ah la! He3."aku lg. "Ko suke mkn ape ek?"dia. "tomyam"aku. "Hobi ko ape ek?"dia. "Membace.Ha3. Poyo je."aku. Aku lupe dialog2 seterusnye. Tp dialog ni bukan pasal dia nk berkenalan lebih rapat ngn aku ye! Tp sbb ktorg mmg kne mntak biodata org yg dlm gmbar yg kite dpt. Ha3.
  • Lepas tu ktorg dpt keje group. Maka group x rasmi kami terdiri daripada :
.aku,Ishat,Dayah,Rizal,dia.
  • Selesai hari pertama. Hu~~

Pada hari kedua, ketiga, keempat dan kelima, ktorg x satu grup. Dia grup kuda. Aku grup kambeng. Manalah nk same kuda ngn kambeng. Kih3. Tapi msih ade la dialog2 yg agak cm formal antara kami, contohnye:
"Grup ko dh siap wt bisnes plan?"dia. "Belom. Aku pening nk wt financial tu."aku. "Same r, aku pn x wt ag."dia. blablablabla... Mcm org korporat kn?? Kah3.

Hari ke enam, 26 -11-10
  • Pagi tu ade majlis "konvo" kami. Ha3.
  • Lepas lunch, berkumpul di lobi. Nk mula industrial visits. Wah2. Sempena hari Jumaat yg mulia itu, aku pkai bju kurung kaler ijau. Jom tgk ape yg jadi:
.Setelah 3 sem kt uitm jengka, ni pic pertama aku ngn dia berdua saje, kih3.
.menunggu ketibaan bas, posing2 kt lobi hotel.


.terpaksa tanggal kasot sbb trlalu tinggi, hi3. Pakaian "model troley" ini tidak ditaja oleh mana2 pihak. Trima kasih.

  • Sepanjang perjalanan ke Kedah, byk gk bnda yg kami bual2kan. Wah. Dh makin maju! Kebetulan, seat dia sebelah seat aku. Eh. Maksud aku, dia kt side belah kiri, aku blah kanan. Dh alang2 dia dok sorg, sempat la aku menumpang kasih beg aku kt sblh dia, maklum lah, TER banyak lak brg aku bwk. Kui3. Trma kasih ye encek Apiz.

27-11-10
  • Seminar kt hotel Swiss Inn, Sg. Petani. Kali ni dgr ceramah je. Sesi tghari, ade pertandingan catur Bestari. Konon2 kami nk 1 group, tp rupanya main individu, xde markah group.
  • Oh. Lets see ape lak yg kebetulan nye hr tu.
.dia malu nk pndang kamera kah?.
.ok. skrg pic aku lak yg spoil.
  • Sepanjang hr tu byk gk la perkara2 menarik. Bukan dgn dia je tp ngn kwn2 lain jua. Pegi jalan2 kt mall.. Huu.. Best2!
28-11-10
.pic hari last kt kediaman pelajar uitm merbok.

  • Hari last kami kt Kedah. Pagi tu msih ade seminar. Ptg tu plak, kami ke Tanjung Dawai, pegi beli ikan masin! ha3.
  • Lepas berpenat soping2 kt Tg. Dawai, masa utk berangkat pulang! Maka bermulalah perjalanan naik bas menuju ke kL..
  • Tiba2 dia yg berada di seat sebelah berkata kt aku: "Jom kita lawan sape x tido nk?". Hoh. Aku neves. Bukan ape, sbb aku tyme tu dh rse ngantok. Tp dgn selamba aku ckp "OK!". "Sape kalah kene belanja yg menang".Dia cakap. Aku ngn konfiden bajet menang nye setuju je. Maka pelbagai cara lah kami berdua guna utk x tdo. Yelah. Masing2 nk menang. 
  • Smpai kt hentian mane tah, aku maintain ag. Dia pon. Dia perli aku yg duduk x menyandar. Kah3. Taktik aku la tu,klau menyandar nti mengantok lak kn? Taktik dia: Bace mjalah Playboy Maskulin. Thanks Lee sbb kasi pinjam kt dia.kui3.
  • Setibanya di hentian Tapah, kami turun makan. Oh. Sebelum tu pi beli buah jambu dlu, bertemankan dak2 ladang yg expert dlm kualiti buah ni. Then menuju ke food court besama Dayah dan Ishat. Dayah dan Ishat mkn nasik ayam. Aku mkn nsik lemak. Dia mkn kuetiaw sup.
  • Masuk smla bas, aku dh mula mengantok . Aiseyh! Menyesal mkn nasik lemak. Jam dh menunjukkan pkul 9 lbih time tu. Jalan lak jamm! Ade xcident. Dia perli aku, "Klau ngntok tido je lah". Tp aku maintain. Lee lak sokong dia. Isk! Nape xmau sokong ahli group sndri???
  • Taktik seterusnya, sbb x tahan sgt ngantok, aku ajak minah2 kt blkg aku ni borak. Dayah n Fasha. Dh xtau topik ape nk borak, tetiba leh plak "open table" teka teki. Aiseyh! Syiokk. Azmi, Nick n Nuar tiba2 join. Alamak! Mamat sebelah ni pon join! Spoil betol! Maka dia pon dpt benefit la tahan ngntok join topik teka teki n gelak guling2 kitorg. Adoi. X mengena taktik aku!
  • Dh penat berteka teki, tiba2 aku mengantok yg amat sgt. Jam dh nk dkat kul 11 tyme tu. Tiba2 aku terlelap. Oh. Tido2 ayam. Sbb aku dgr dialog dia yg berbunyi : "Lee, ko jadi saksi ye, Farah tido kul...." ha3. Kantoi. Aku terjaga n aku sound "Belom lg la! Ko bajet leh menang??" ha3. Tp last2 nye, mmg aku kalah pon, dan dia tido beberapa minit slpas tu. Perh! Sanggup thn ngantok sbb nk menang? Hamek la ko! Ha3.
  • Smpai Kuantan. Kami turun di lokasi yg same, Bukit Rangin. Ngan Ishat n Wan. Ms tu dh pkul 3 pg. Sebelum aku n Ishat jalan msok ke simpang, dia smpat pesan "Ms practical nti eh, belanja lunch. He3." Smbil gelak2 riak sbb menang. Hampeh!

Itu lah. Kami dh damai. X gadoh dh. Dh mula bercakap mcm dolu2 ms sem 4. Ngeee~ Xmo gadoh2 dh ye!
Thanks to kekawan yg selama ni cuba utk pulihkan hbngan kami. Syg korg!

Ade org salah paham psl ktorg. Kami kawan saje okeyh. Kawan semula. Huu~
Tapi secara kebetulan nye, chenta hati saye namanya juga Apiz. Tp Apiz lain... :p

p.s.: Lunch katne ye??



1 comments:

CIK SENA said...

huh! syok2! epy ending :)..i like....